vineri, 26 februarie 2010

Putina Istorie dupa Herodot


In cartea a IV a a Istoriei sale, Herodot povesteste despre expeditia regelui Darius in Scitia. Numit cand "primul mare istoric al antichitatii", cand "primul mare mincinos al antichitatii", Herodot a lasat mostenire omenirii cateva detalii despre Dunare foarte interesante. Primul ar fi ca Istros curge continuu cu acelasi debit vara si iarna, spre deosebire de Nil, al carui debit variaza semnificativ. Herodot numeste 5 afluenti ai Dunarii care sporesc apele ei:
  1. Porata, Pyretus actualmente Prut
  2. Tiarantus, actualmente Siret
  3. Ararus probabil Buzaul, rau care se varsa insa in Siret, ca de altfel si Barladul
  4. Naparis: Ialomita (a nu se confunda cu Nipru numit in antichitate Borysthenes)
  5. Ordessus: Argesul
Intrucat Herodot scrie ca Ararus, Naparis si Ordessus se afla intre celelalte doua, iar Tiarantus ar fi mai la vest, a fost asimilat de unii autori cu cu Tisa. Dar Tisa nu se gasea in Scitia, iar despre raurile care se varsau mai in amonte Herodot ne aminteste de Maris, care curgea din tara agatarsilor, Atlas, Auras si Tibisis (Timisul).
Totusi etimologia cuvantului Tiarantus dupa Vasile Parvan in "Consideratiuni asupra unor nume de rauri daco-scitice", (1923) ar fi de origine dacica: Sarant (repede), iar dupa alti autori latina Saratus (sarat). Daca concludem ca Tiarantus este Siretul, atunci in ordinea lor Ararus ar trebui sa fie Calmatuiul care se varsa in Dunare direct, in apropiere de Harsova, Buzaul fiind latinescul Buseos din grecul Buvalos provenit din dacicul Movalos (V. Parvan). Daca pentru Naparis si Ordessus nu exista dubii, sa vedem cu harta in fata ce rauri mai avem pana la Tibisis.
Atlas poste fi Alutus, adica Olt iar Auras in ordine Jiu, Cerna sau Caras.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu